Suroviny
- hladká mouka 200 g
- plnotučné mléko 400 ml
- velká vejce 2 ks
- cukr krupice 3 lžíce
- mák (celý nebo mletý) 3 lžíce
- špetka soli
- rostlinný olej (nebo ghí) na smažení
Náplň
- cream cheese 200 g
- mix malin a borůvek 2 hrsti
- cukr moučka podle chuti
- citronová kůra a další ovoce na ozdobu
Článek
Vyzkoušejte báječné recepty na sladké i slané palačinky
Pro přípravu samotných palačinek je potřeba minimum surovin, a přesto z nich snadno vykouzlíte výborné jídlo, na kterém si pochutnají děti i dospělí.
Postup přípravy
- Do větší mísy nalijte mléko a rozkvedlejte v něm vejce. Přidejte cukr, mák, sůl a promíchejte. Prosejte mouku a metličkou vyšlehejte do jemného těsta. Nechte ho alespoň 15 minut odležet.
- Mezitím si připravte náplň. Krémový sýr v misce promíchejte s ovocem a cukrem tak, aby se ovoce lehce rozmáčklo a pustilo šťávu.
- Citron vydrbejte kartáčkem pod teplou vodou. Osušte ho a jemně ostrouhejte kůru. Dejte pozor, abyste ostrouhali jen žlutou část, bílá je hořká.
- Těsto promíchejte, pánev rozehřejte nasucho. Do malé mističky si nalijte olej a pánev před každou palačinkou vždy jen lehce potřete.
- Palačinka je z jedné strany opečená až když se pustí od pánve, tak ji zbytečně nedolujte.
- Hotové palačinky promažte krémem a podávejte posypané citronovou kůrou a ovocem.