návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Makové buchty s vanilkovou omáčkou

Hodnoceno: 0x
cca 18 ks porcí
nad 2 hodiny
Makové buchty s vanilkovou omáčkou
Autor: Kublanka.cz Makové buchty s vanilkovou omáčkou
Makové buchty jsou samy o sobě naprostá lahůdka. Proč si je ale nevylepšit ještě chutnější vanilkovou omáčkou? :)

Postup

  1. V malé misce rozmíchejte rozdrobené droždí s vlažným mlékem a 1 lžící cukru krupice a nechte 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli, zbývající cukr krupici a 120 g změklého másla, které prsty promněte s moukou.
  2. Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáte žádné kousky másla, přidejte vejce a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
  3. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Mezitím si připravte makovou náplň. Mléko svařte spolu s cukrem krupicí, přidejte mák a vařte na mírném ohni za stálého míchání do požadované hustoty. Na závěr dochuťte tlučeným hřebíčkem a mletou skořicí.
  4. Nechte vychladnout. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, krátce ho prohněťte a rozválejte na obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Těsto s pomocí rádýlka nakrájejte na cca 20 čtverečků. Pekáč vymažte máslem a zbývající máslo rozpusťte.
  5. Do středu každého čtverečku dejte 1 lžičku makové náplně a volné konce dobře seštípejte. Každou buchtu namočte v rozpuštěném másle a dejte do vymazané formy. Mezi buchtami ponechejte 5–10 mm velké rozestupy.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 20–30 minut. Vykynuté buchty pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut).
  7. Než se upečou buchty, připravte vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.
  8. Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošlehejte žloutky s cukrem krupicí, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilijte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně.
  9. Upečené buchty pocukrujte cukrem moučka a podávejte s teplou vanilkovou omáčkou.

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 2 Foto:

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 3 Foto:

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 4 Foto: Makové buchty s vanilkovou omáčkou; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz