Suroviny
- máslo 4 lžíce
- česnek ( rozdrcený) 4 stroužky
- zeleninový vývar 1 litr
- voda 500 ml
- Celozrnné těstoviny ( linguine) 450 g
- tygří krevety 600 g
- bílé víno 200 ml
- šalvěj (čerstvá, nasekaná) 1 hrst
- smetana ke šlehání (nejlépe 40%) 250 ml
- strouhaný parmazán 1 hrst
- petrželka (najemno nasekaná ) 1 hrst
- citron 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na těstoviny rozehřejte 2 lžíce másla ve velkém hrnci. Přidejte polovinu česneku a za stálého promíchávání smažte asi 1 minutu. Vlijte vývar s vodou a uveďte do varu. Přidejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Poté slijte.
- Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte zbylé máslo ve velké silnostěnné pánvi na středním stupni. Vsypte krevety a smažte je 2 až 3 minuty z každé strany, až lehce zhnědnou.
- Zastříkněte vínem, které nechte odvařit a přidejte zbylý česnek, šalvěj, smetanu a pánev přikryjte. Povařte 3 až 5 minut, až krevety budou provařené. Sejměte z plotýnky a dejte stranou, nechte přikryté.
- Nakonec promíchejte těstoviny s parmazánem, petrželkou a krevetami. Zakončete střikem citronové šťávy, osolte a opepřete.