Suroviny
- máslové sušenky 120 g
- sušenky (italské mandlové cantuccini) 50 g
- máslo 125 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- želatina 5 plátků
- nízkotučný tvaroh 500 g
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 100 g
- třešňová pálenka 2 lžíce
- limetka 3 ks
- smetana ke šlehání 300 g
Postup přípravy
- Máslové a mandlové sušenky dejte do mikrotenového sáčku a rozdrťte najemno válečkem (nebo je rozmixujte). V rendlíku rozehřejte máslo, nalijte je na rozdrobené sušenky, přidejte vanilkový cukr, promíchejte a rukama prohněťte. Na dno rozevíratelné dortové formy dejte pečicí papír a formu přes papír uzavřete. Na papír naneste stejnoměrně sušenkovou hmotu, pevně ji přitlačte a formu uložte do chladničky.
- Želatinu nechte zhruba 5 minut bobtnat v trošce studené vody. Tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a případně třešňovou pálenku rozmíchejte nahladko. Limety omyjte horkou vodou, osušte a ze 2 limet ostrouhejte kůru. Ze všech limet vymačkejte šťávu.
- V rendlíku rozpusťte na velmi mírném ohni želatinu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní limetovou šťávu. Do želatiny vmíchejte 4–5 lžic tvarohového krému a směs potom pečlivě promíchejte se zbývajícím tvarohovým krémem. Ušlehejte pevnou šlehačku a současně s limetovou kůrou ji zapracujte do tvarohového krému. Hmotu naneste na sušenkový základ a uhlaďte. Formu přikryjte a cheesecake nechte zhruba 3 hodiny tuhnout v chladničce.