Suroviny
- lilek (středně velký) 2 ks
- olivový olej 6 lžic
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- řecký jogurt 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- ciabatta 1 ks
- rukola (lístky při servírování)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, u plynové na stupeň 4.
- Lilky dejte přímo na pečicí mřížku a pod ní zasuňte pečicí plech, který zachytí případné kapající šťávy. Pečte asi 1 hodinu, příležitostně je otočte, dokud nebudou změklé a slupka nezačne černat. Potom je vyndejte z trouby, nechte je vychladnout, aby se s nimi dalo pracovat, a potom dužinu nahrubo nasekejte.
- V pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje. Přidejte kmín, česnek a potom nasekané lilky. Na střední teplotě vařte 3–4 minuty. Potom sundejte pánev z plotny a nechte vychladnout.
- Lilkovou směs dejte do mixéru, přidejte zbývající olej, polovinu řeckého jogurtu, sůl, pepř a mixujte, až vznikne hladké pyré. Až do podávání nechte v ledničce.
- Plátky chleba dejte na gril, občas je otočte, dokud nebudou po obou stranách lehce opečené.
- Lžící naneste lilkovou směs na toast, navrch ozdobte trochou jogurtu a lístky rukoly a podávejte.
- PRIMA TIP: Budete-li dělat pomazánku nějaký den dopředu, pořádně ji před podáváním promíchejte – může se trochu oddělovat.