Najděte si recept
Na co máte chuť?

Lehký a svěží mrkvový dort
Pokud chcete dort bez mléčných výrobků, můžete nahradit krém z tvarohu a smetany krémem z kešu ořechů a kokosového mléka. Kešu ořechy nechte alespoň dvě hodiny máčet ve vodě a pak je bez vody rozmixujte s lžící kokosového oleje a kokosovou smetanou, která se usazuje na vrchu kokosového mléka.
do 1 hodiny
1 dort porce
Suroviny (1 dort porce)
- Vejce 3 ks
- třtinový cukr 100 g
- mrkev 3 ks
- kešu ořechy 2 lžíce
- lískové ořechy 2 lžíce
- mandle 2 lžíce
- dýňová semínka 2 lžíce
- strouhaný kokos 2 lžíce
- ovesné vločky (můžete vynechat) 2 lžíce
- hladká pohanková mouka 5 lžic
- vinný kámen nebo bio kypřicí prášek 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kůra z 1 citrónu
- kůra z 1/2 pomeranče
- šťáva z 1/2 citronu
Na krém:
- smetana ke šlěhání 150 ml
- tvaroh ve vaničce 150 ml
- vanilkový moučkový cukr 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejdřív vyšlehejte vajíčka s třtinovým cukrem tak, aby vznikla světlá pěna. Přidejte nastrouhané kůry z citrusů a citronovou šťávu.
- Mezitím co se vajíčka s cukrem šlehají, v robotu nastrouhejte mrkev najemno.
- Přidejte ji k vajíčkům, která jste ušlehali s cukrem a jemně nastrouhanou citrusovou kůrou.
- Potom rozmixujte všechny ořechy (a vločky) také najemno, přidejte k nim mouku a kypřicí prášek. Promíchejte.
- Opatrně vmíchejte do těsta. Ještě lehce několikrát obraťte tak, aby se ořechy s moukou promíchaly do těsta, ale dejte pozor na to, abyste našlehané vajíčko úplně nezničili a nespadlo vám. Nebudeme už přidávat žádný tuk, ořechy jsou samy o sobě dost tučné. K ovonění těsta přidejte ještě vanilkový extrakt.
- Celou směs přelijte do formy na koláč. Díky tomu, že v „těstu“ je jen pohanková mouka, je důležité počítat předem s tím, že „dort“ moc nevyběhne.
- Dort pečte zhruba 10 minut na 170 stupňů. Kontrolujte špejlí.
- Nechte ho vychladnout a připravte si krém. Tvaroh ušlehejte se smetanou a vanilkovým cukrem a pomocí zdobičky ozdobte dort podle vašich představ
Lehký a svěží mrkvový dort , foto: Kuchařinka.cz
Seznamte se s Kuchařinkou
Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...
… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.