návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kynutá bábovka s kakaem

Hodnoceno: 0x
do 1,5 hodiny
Kynutá bábovka s kakaem
Autor: Cat & Cook Kynutá bábovka s kakaem
Už jste někdy zkusili kynutou bábovku? Na přípravu je o něco náročnější než klasická, kterou nejspíš znáte. Ale jakmile tuto variantu jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jinou! ;)

Článek

Nejlepší recepty na bábovku Foto:

12 nejlepších receptů na bábovku

Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...

Postup

  1. V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek, žloutky a vanilku. Kolem dokola podél stěny mísy udělejte žlábek a sem nasypte sůl.
  3. Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte mixér, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké. Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.
  5. Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také. Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.
  6. Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Zda je hotová, poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5–7 minut a vyklopte ji na široký talíř/prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Kynutá bábovka s kakaem 2 Foto: Kynutá bábovka s kakaem 3 Foto: Kynutá bábovka s kakaem 4 Foto: Kynutá bábovka s kakaem; foto: Cat & Cook

Cat & Cook Foto:

Cat & Cook

Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!

Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.

V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook  :-)

catandcook.cz alias Ivana Jindřichová