Suroviny
- droždí 30 g
- moučkový cukr 120 g
- polohrubá mouka 500 g
- mléko (vlažné ) 300 ml
- žloutek 2 ks
- máslo (rozpuštěné) 80 g
- sůl špetka
Náplň: min. 200 g směsi
- kakao (holandské kakao (Van Houten))
- moučkový cukr (podle chuti)
- máslo 50 g
Článek
12 nejlepších receptů na bábovku
Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Postup přípravy
- V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek, žloutky a vanilku. Kolem dokola podél stěny mísy udělejte žlábek a sem nasypte sůl.
- Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte mixér, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké. Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.
- Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také. Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.
- Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Zda je hotová, poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5–7 minut a vyklopte ji na široký talíř/prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.