Kuřecí stehna v tomto případě skvěle doplňuje nasládlá omáčka z balzamika. A k němu se zase hodí známá kombinace rajčat, bazalky a mozzarelly – tak proč to všechno nezkombinovat? :)
6 porcí
60 minut
Suroviny
horní kuřecí stehna s kůží
6 ks
sušené oregáno
1 lžička
sušená bazalka
1 lžička
Sůl
1 lžička
čerstvě mletý černý pepř
Olivový olej
1 lžíce
prolisovaný česnek
2 lžíce
ocet balzamiko
1/3 hrnku
hnedý cukr
2 a 1/2 lžíce
cherry rajčata
1 a 1/2 hrnku
mozzarella, na plátky
250 g
čerstvá bazalka, na proužky
1/4 hrnku
Omáčka z balzamika
ocet balzamiko
1/3 hrnku
hnedý cukr
2 lžíce
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 210 °C.
Okořeňte kuřecí stehna sušenými bylinkami, solí a pepřem.
Rozehřejte si olej na pánvi vhodné do trouby nebo v pekáčku. Z obou stran "zatáhněte" kuřecí maso dozlatova, cca 4 minuty z každé strany. Hotové kusy přendejte na talíř, slijte většinu oleje (ponechejte asi jen 1 lžičku).
Pánev vraťte na plotnu. Restujte na ní česnek (asi 1 minutu), poté přilijte ocet a přisypejte cukr. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k varu – vařte, dokud omáčka nezhoustne (cca 5–6 minut).
Kuře vraťte do pánve a zalijte vzniklou šťávou. Přidejte hrnek celých rajčat, rozsypejte je kolem masa a vše vložte do trouby.
Pečte, dokud maso nebude dostatečně propečené (cca 20–25 minut). Poté na každý kousek masa položte plátek mozzarelly, pánev vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Zbylou polovinu hrnku rajčat rozkrájejte na poloviny, poklaďte je na rozpuštěný sýr, zalijte připravenou omáčkou z balzamika a zasypejte bazalkou.
Omáčka z balzamika: V malém rendlíku smíchejte ocet a cukr, přiveďte k varu a poté snižte plamen. Za občasného míchání vařte do zhoustnutí (asi 5–6 minut).