Suroviny
- horní kuřecí stehna s kůží 6 ks
- sušené oregáno 1 lžička
- sušená bazalka 1 lžička
- Sůl 1 lžička
- čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej 1 lžíce
- prolisovaný česnek 2 lžíce
- ocet balzamiko 1/3 hrnku
- hnedý cukr 2 a 1/2 lžíce
- cherry rajčata 1 a 1/2 hrnku
- mozzarella, na plátky 250 g
- čerstvá bazalka, na proužky 1/4 hrnku
Omáčka z balzamika
- ocet balzamiko 1/3 hrnku
- hnedý cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 210 °C.
- Okořeňte kuřecí stehna sušenými bylinkami, solí a pepřem.
- Rozehřejte si olej na pánvi vhodné do trouby nebo v pekáčku. Z obou stran "zatáhněte" kuřecí maso dozlatova, cca 4 minuty z každé strany. Hotové kusy přendejte na talíř, slijte většinu oleje (ponechejte asi jen 1 lžičku).
- Pánev vraťte na plotnu. Restujte na ní česnek (asi 1 minutu), poté přilijte ocet a přisypejte cukr. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k varu – vařte, dokud omáčka nezhoustne (cca 5–6 minut).
- Kuře vraťte do pánve a zalijte vzniklou šťávou. Přidejte hrnek celých rajčat, rozsypejte je kolem masa a vše vložte do trouby.
- Pečte, dokud maso nebude dostatečně propečené (cca 20–25 minut). Poté na každý kousek masa položte plátek mozzarelly, pánev vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
- Zbylou polovinu hrnku rajčat rozkrájejte na poloviny, poklaďte je na rozpuštěný sýr, zalijte připravenou omáčkou z balzamika a zasypejte bazalkou.
- Omáčka z balzamika: V malém rendlíku smíchejte ocet a cukr, přiveďte k varu a poté snižte plamen. Za občasného míchání vařte do zhoustnutí (asi 5–6 minut).