Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Kuřecí plátky se smetanou a houbami a rýží se sladkým hráškem
Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem
Ideální podzimní večeře pro celou rodinu? Rozhodně Karolínin recept na kuřecí plátky se smetanou a hříbky a jako příloha rýže se sladkým hráškem.
do 1 hodiny
4 porce
Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.10 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Suroviny (4 porce)
- kuřecí stehenní řízky 4 ks
- Máslo 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín 1 špetka
- sladká paprika 1 lžička
- smetana ke šlěhání 150 ml
- čerstvé hříbky 1 velká hrst
Rýže se sladkým hráškem:
- dlouhozrnná rýže 300 g
- olej nebo máslo 2 lžíce
- Sůl
- Cibule 1/2 ks
- Hřebíček 3 ks
- Máslo 1 lžíce
- mražený hrášek 200 g
- Cukr 2 lžičky
- citronová štáva 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovata, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte.
- Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží.
- Rýže se sladkým hráškem: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby (neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jedenapůlkrát tolik vody, co je rýže (450 ml), navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 20–30 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě, v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchněte, zakryjte pokličkou a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním – bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stadia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.