Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuřecí na smetaně se šťouchaným bramborem
Šťouchané brambory s cibulí a slaninou jsou tak dobré, že obstojí i jako samostatný pokrm. Anebo je podávejte jako luxusní přílohu k různým pečeným masům.
Článek
20 způsobů, jak zpracovat kuřecí prsíčka
Suroviny (4 porce)
Kuře:
- gouda vcelku 200 g
- kuřecí prsa 4 ks (asi 800 g)
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 600 g
- Česnek 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Šťouchané brambory:
- brambory 500 g
- Sůl
- Cibule 1 ks
- Anglická slanina 60 g
- Máslo 3 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 3 lžíce
Postup
- Kuře: Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 190 °C.
- Do misky nastrouhejte nahrubo goudu.
- Kuřecí prsa očistěte od blan, a pokud je maso vysoké, překrojte ho podélně napůl.
- Maso dejte do pekáčku nebo zapékací mísy, zalijte smetanou, prolisujte navrch česnek a osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté posypte nastrouhaným sýrem a pečte dalších 5 minut.
- Brambory: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud úplně nezměknou. Každá brambora má jinou strukturu, a tak se vaří jinak dlouho, otestujte měkkost tím, že je probodnete vidličkou.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, stejně tak anglickou slaninu.
- Na pánvi rozehřejte máslo, dejte na něj cibuli a nechte ji zesklovatět, což znamená, že okraje jednotlivých kousků jakoby zprůhlední. Přidejte i slaninu a míchejte asi 5 minut, dokud se mírně neopeče.
- Z brambor slijte vodu a šťouchadlem je rozmačkejte, pak přilijte smetanu, přidejte opečenou cibuli se slaninou a opatrně zamíchejte.
PRIMA TIP: Pokud máte doma čerstvé bylinky, omyjte je a nasekejte do smetany ke kuřeti. A pokud nejíte masné výrobky, použijte do šťouchaných brambor místo slaniny třeba sušené houby.
Kuřecí na smetaně se šťouchaným bramborem; foto: Petra Novotná / Kuchařka pro teenagery
Kuchařka pro teenagery
#klidneuvarim
Julie Kučerovská
Tato kuchařka je výzvou šestnáctileté Julie jejím vrstevníkům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý. A ani začínající kuchařky a kuchaři by se neměli bát popadnout do ruky měchačky, hrnce a pekáče a pustit se do díla. Vaření je zábava, zvlášť když jídlo chystáte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.
Kniha je rozdělena do sedmi tematických kapitol, kam autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti – čtenářům přináší tipy na zdobnou a chutnou víkendovou snídani, menu na nedělní oběd, vánoční pohoštění, zábavný piknik v parku nebo občerstvení na párty, ale i na zdravé a syté svačiny nebo rychlou vegetariánskou večeři. Jednoduché a rychlé recepty přesvědčí mladé čtenáře, že není třeba mít strach, protože když všechny s přehledem zvládne stejně stará Julie, proč by nemohli oni?
Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců