Kuře
- gouda (vcelku) 200 g
- kuřecí prsa 4 ks (asi 800 g)
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 600 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Šťouchané brambory
- brambory 500 g
- cibule 1 ks
- anglická slanina 60 g
- máslo 3 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 3 lžíce
- sůl
Šťouchané brambory s cibulí a slaninou jsou tak dobré, že obstojí i jako samostatný pokrm. Anebo je podávejte jako luxusní přílohu k různým pečeným masům.
Článek
20 způsobů, jak zpracovat kuřecí prsíčka
Kuřecí maso je všeobecně velmi oblíbené, především kvůli jemné chuti a rychlé přípravě. Obecně se za nejkvalitnější maso z kuřete pokládají kuřecí prsa, ale na přípravu to...
Postup přípravy
- Kuře: Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 190 °C.
- Do misky nastrouhejte nahrubo goudu.
- Kuřecí prsa očistěte od blan, a pokud je maso vysoké, překrojte ho podélně napůl.
- Maso dejte do pekáčku nebo zapékací mísy, zalijte smetanou, prolisujte navrch česnek a osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté posypte nastrouhaným sýrem a pečte dalších 5 minut.
- Brambory: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud úplně nezměknou. Každá brambora má jinou strukturu, a tak se vaří jinak dlouho, otestujte měkkost tím, že je probodnete vidličkou.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, stejně tak anglickou slaninu.
- Na pánvi rozehřejte máslo, dejte na něj cibuli a nechte ji zesklovatět, což znamená, že okraje jednotlivých kousků jakoby zprůhlední. Přidejte i slaninu a míchejte asi 5 minut, dokud se mírně neopeče.
- Z brambor slijte vodu a šťouchadlem je rozmačkejte, pak přilijte smetanu, přidejte opečenou cibuli se slaninou a opatrně zamíchejte.