Suroviny
- kuřecí prsa (menší ) 4 ks
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 2 lžíce
- hladká mouka 1 hrnek
- olivový olej 80 ml
- řepkový olej 80 ml
- máslo 6 lžic
- citron (chemicky neošetřený, nakrájený na tenké plátky) 1 ks
- bílé víno 125 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- kuřecí vývar 500 ml
- hladkolistá petržel velká hrst
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř (černý ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Kuřecí prsa naklepejte mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie na tloušťku zhruba 1 cm. V misce prošlehejte vejce s mlékem, 1 lžičkou soli a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Do jiné mísy prosejte hladkou mouku.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej spolu s řepkovým. Kuřecí prsa postupně jedno po druhém obalte v hladké mouce, v prošlehaných vejcích a poté je ihned vložte do rozpáleného oleje.
- Smažte z obou stran dozlatova. Osmažená kuřecí prsa zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.
- Jakmile máte všechna kuřecí prsa opečená, slijte olej z pánve, pánev vytřete papírovou utěrkou a vraťte ji na oheň spolu se 3 lžícemi másla. Do rozehřátého másla vložte citronové plátky a opečte je na mírném ohni do jemně zlaté barvy. Poté citronové plátky vyndejte na papírovou utěrku.
- Do pánve přidejte další 3 lžíce másla, bílé víno, citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte zhruba 3–4 minuty. Vlijte kuřecí vývar a zprudka vařte do zhoustnutí. Případně dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Do mírně zredukované omáčky vložte opečená kuřecí prsa a na mírném ohni je nechte krátce prohřát, asi 4 minuty. Řízky průběžně přelévejte omáčkou.
- Prohřátá kuřecí prsa poklaďte opečenými citronovými plátky a posypte najemno nasekanou hladkolistou petrželkou. Ihned podávejte.