Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí máslo) 1 lžíce
- šalotka 2 ks
- tymián (čestvý )
- cuketa (menší ) 1 ks
- česnek 2 menší stroužky
- rýže arborio 200 g
- bílé víno (suché ) 150 ml
- kuřecí vývar 500 ml
- máslo 30 g
- strouhaný parmazán 50 g
Článek
20 neodolatelných receptů na rizoto
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Postup přípravy
- V hlubší pánvi restujte na ghí másle nadrobno nakrájené šalotky dozlatova přibližně 4 minuty. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, 2 stroužky rozdrceného česneku a posekaný tymián. Restujte 2 minutky.
- Přisypte 200 g rýže. Lehce orestujte, dokud rýže malinko nezprůhlední.
- Jakmile cuketa lehce změkne, přilijte 150 ml bílého vína. Nechte částečně vypařit. Poté postupně podlévejte kuřecím vývarem po 150 ml a vařte na mírném plameni, dokud rýže nezměkne. Pravidelně promíchávejte.
- Dochuťte solí a špetkou pepře. Se solí opatrně, parmazán je slaný. Vypněte sporák, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán a promíchejte. Ozdobte čerstvou bylinkou.