Najděte si recept
Na co máte chuť?

Křehký jablkový koláč
Je až francouzsky jemný a pikantní s tím máslovým těstem a šťavnatou náplní.
do 1,5 hodiny
10–12 porcí
Článek
Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání
Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny (10–12 porcí)
- Máslo 325 g
- cukr krupice 275 g
- hladká mouka 600 g
- jedlá soda 3 zarovnané lžičky
- Kypřicí prášek 1 sáček
- Vejce 4 ks
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
- jablka 1,5 kg
- rozinky 250 g
- pomerančová zavařenína asi 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V míse zpracujte polovinu másla (zbylé dejte do ledničky), 175 g cukru, 400 g mouky, prášek do pečiva, vejce, citronovou šťávu a kůru do hladkého těsta. Plech vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 200 °C.
- Těsto rozetřete na plech. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jaderník a jablka nakrájejte na tenké plátky. Pokryjte jimi těsto, posypte rozinkami. Zavařeninu trochu ohřejte a potřete jí jablka.
- Zbylé studené máslo nakrájejte na kousky. Spolu se zbylou moukou, cukrem a vanilkovým cukrem zpracujte na drobenku a posypte jí koláč. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až se těsto propeče a drobenka zezlátne.
Křehký jablkový koláč; foto: Marek Kučera