Suroviny
- králík 1 ks (900 g – 1,4 kg)
- červené víno (suché ) 750 ml
- červený vinný ocet 60 ml
- cukr krupice 2 lžíce
- hladká mouka 50 g
- extra virgin olivový olej 60 ml
- česnek 2 palice (16 stroužků)
- šalvěj 16 lístků
- rozmarýn 6 snítek
- chléb (čerstvý chléb k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další krásné recepty z tradiční italské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Králíka omyjte, osušte papírovou utěrkou a rozporcujte na osm kousků. Položte ho na záda, uchopte jeho zadní nohu a odřízněte ji od těla. Nohu táhněte směrem dovnitř, čímž oddělíte stehno od zbytku těla. Stejným způsobem odřízněte i zbylé tři končetiny. Na trupu nahmatejte žebra a veďte řez mezi druhou a třetí řadou od ocasu po obou stranách trupu – odříznete slabiny. Sekáčkem odsekněte hrudní koš a ocasní obratel, které nebudete potřebovat. Hřbet přesekněte podélně na dvě poloviny.
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte víno, ocet a cukr, až se rozpustí. Králíka osolte, opepřete, obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním stupni olej a králíka v něm opékejte ze všech stran dohněda, zhruba 6 minut. Mezitím oloupejte česnek a deset stroužků podrťte. Králíka přesuňte do pekáče nebo zapékací nádoby s víkem a do volné pánve vsypte drcený česnek. Restujte ho za stálého míchání zhruba 3–4 minuty dozlatova. Přilijte vinnou směs a zahřívejte ji až k varu. Připečené kousky na dně odškrabujte a promíchávejte s omáčkou. Přelijte ji přes králíka, posypte ho bylinkami a zbylými stroužky česneku (v celku). Přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 45 minut.
- Jakmile králík změkne, sejměte víko, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte králíka ještě 25 minut, až omáčka zhoustne. Osolte, opepřete a podávejte s chlebem.