Suroviny
- máslo 20 g
- vejce 4 ks
- rajčata 1 ks
- avokádo (zralé, ale pevné ) 1 ks
- extra virgin olivový olej
- chilli (vločky)
- chléb (opečený) 2 krajíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem
Ztracené, zastřené, pošírované vejce... Je jedno, jaké mu dáte jméno, ale pokaždé na talíři zapůsobí jako kouzlo. Pevný bílek, který po nakrojení vypustí lávu tekoucího...
Postup přípravy
- Rajče rozčtvrťte a nožem vyřízněte semínka. Zbylou pevnou dužinu nakrájejte na kostičky.
- Vejce vyklepněte do misky a vidličkou je prošlehejte.
- Avokádo nožem rozpulte, vyjměte pecku a oloupejte. Každou polovinu nakrájejte šikmo ostrým nožem na velmi tenké plátky.
- Nakrájené avokádo opatrně prsty roztáhněte do tvaru písmene U. Jeden konec stočte směrem dovnitř (střed) a zbytek vytvarujte do šneka. Vzniklou avokádovou růži opatrně přendejte na opečený chléb, zakápněte olivovým olejem, posypte chilli vločkami, solí a pepřem.
- Ve středně velké pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo. Jakmile začne máslo pěnit, přidejte najemno nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět.
- Přidejte vejce a za stálého míchání je nechte vařit do krémové konzistence. Na závěr vmíchejte na kostičky nakrájená rajčata, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podávejte s avokádovým toastem.