Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustové karbanátky
Už jste někdy zkusili kapustové karbanátky? Pokud ne, neváhejte dlouho! Jsou natolik vynikající, že vám po prvním ochutnání nebudou stačit. ;)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- hlávka kapusty 1/2 ks
- bílé rohlíky 2 ks
- Mléko cca 100 ml
- Vejce 2 ks
- libovější slanina v celku 300 g
- červená cibule 1/2 ks
- menší žlutá cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- sušené oregáno 1 lžíce
- sůl, pepř
- olej na smažení
- Strouhanka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kapustu zbavte vrchních listů a tuhého košťálu, nakrájejte ji na větší kusy a dejte ji vařit pod pokličkou do osolené vody.
- Asi po 10–15 minutách je kapusta měkká, slijte ji, nechte okapat v cedníku a zchladnout.
- Mezitím nasekejte najemno červenou i žlutou cibuli a na plátky dva stroužky česneku. Slaninu nakrájejte na malé kostičky, já jsem pro ulehčení práce použila tzv. kutr (mixér s noži), ve kterém jsem slaninu nasekala na malé kousky.
- Na pánvi na trošce oleje orestujte nejprve cibuli s česnekem, a když začne sklovatět, přidejte nasekanou slaninu. Společně pár minut restujte.
- Vychladlou kapustu nakrájejte na malé kousky a přendejte ji do velké mísy, k ní pak přidejte na kostičky nakrájené rohlíky a zalijte je trochou mléka. Kapustu s rohlíky zamíchejte.
- Přidejte 2 vejce, orestovanou směs slaniny, cibule a česneku, sušené oregano, čerstvě namletý pepř a sůl (s ní opatrně, směs dost osolí už slanina).
- Do směsi nakonec přidejte strouhanku v množství takovém, aby se daly vytvarovat karbanátky (cca 2–3 lžíce), které před smažením ještě obalte ve strouhance.
- Připravte si velkou pánev a v tlustší vrstvě oleje smažte karbanátky z obou stran dozlatova. Servírujte je například s bramborovou kaší.
Kapustové karbanátky, Foto: Coolinářka
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.