Suroviny
- hustý bílý jogurt (řecký nebo smetanový) 400 g
- Zakysaná smetana 100 g
- domácí müsli 100 g
- Máslo 6 lžic
- jablka 2 ks
- makadamové ořechy 1 hrst
- piniové oříšky 2 lžíce
- vanilkový lusk 1/2 ks
- hnedý cukr 4 lžíce
- Olivový olej 1 lžička
- čerstvé jahody 1 hrst
- med podle chuti
- citronová šťáva a strouhaná kůra dle chuti
- Sůl
Článek
25 sladkých i slaných receptů s bílým jogurtem
Bílý jogurt je takový malý zázrak v kelímku. Je výborný sám o sobě, ale zároveň je skvělý jako ingredience v mnoha slaných i sladkých jídlech.
Postup přípravy
- Cedník vyložte čistou utěrkou. Jogurt smíchejte se smetanou, vlijte do cedníku a nechte přes noc vykapat.
- V pánvi rozehřejte máslo. Jablka zbavte jádřince, rozkrájejte na měsíčky a opečte je na másle dozlatova. Makadamové ořechy nasekejte nahrubo, přisypte k jablkům, přidejte pinie, vyškrábnutou dužinu z vanilky, cukr, kapku olivového oleje a špetku soli. Promíchejte a 1 minutu restujte.
- Müsli opečte krátce nasucho.
- Překapaný jogurt se smetanou promíchejte s medem, citronovou šťávou a strouhanou kůrou dle chuti, rozdělte do mističek, promíchejte s opečeným müsli a obložte jablky s oříšky. Ozdobte pokrájenými jahodami.