Suroviny
- jehněčí kýta 1 ks (asi 3 kg)
- česnek (oloupaný) 6 stroužků
- česnek (neoloupaný) 10 stroužků
- čerstvé oregano 1 svazek
- rozmarýn (čerstvý) 4 snítky
- citronová kůra z 1 citronu
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 240 °C. Česnek rozetřete a utřete ho s polovinou nakrájeného oregana, citronovou kůrou a špetkou soli na kašičku, kterou pak promíchejte s citronovou šťávou a trochou oleje. Do masa udělejte ostrým nožem zářezy a vetřete do nich co nejvíc česnekové kašičky.
- Maso vložte do pekáče, zakapejte olivovým olejem, pečte 20 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a maso pečte ještě asi 1 hodinu nebo déle podle toho, jak ho chcete mít propečené. Během pečení maso potírejte vypečenou šťávou a asi půl hodiny před koncem pečení k němu přidejte stroužky česneku a snítky rozmarýnu.
- Maso vyndejte a před podáváním nechte přikryté alobalem odpočívat. Pak ho naporcujte (je-li hodně propečené, mělo by se dělit na vlákna takřka samo).
PRIMA TIP: Skvělé recepty s jehněčím masem