Suroviny
- celozrnná špaldová mouka (nebo polohrubá mouka) 75 g
- vejce 3 ks
- voda (studená ) 80 ml
- arašídový olej (nebo makadamový olej) 1,5 lžíce
- mleté vepřové maso ( nebo mleté kuřecí maso) 200 g
- houby (nasekané) 150 g
- zázvor (najemno nastrouhaný ) 2 lžičky
- česnek 1 stroužek
- kapusta 130 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- sójová omáčka (sladká, na pokapání)
- sezamová semínka (lehce opražená ) 2 lžičky
- listový salát (pár listů salátu (například kapusty kadeřavé) k podávání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Postup přípravy
- Mouku, vejce a vodu promíchejte na hladké těsto. Osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky oleje. Vsypte maso a opékejte ho zhruba 5 minut, až zhnědne. Vařečkou ho od sebe oddělujte. Přidejte houby, zázvor a drcený česnek a za stálého míchání smažte 3 minuty dozlatova. Nechte zcela vychladnout.
- Kapustu nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte a vmíchejte s masem do těsta.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte na střední stupeň zbylý olej. Vlijte půl naběračky těsta do celé pánve do 1cm vrstvy. Opékejte z každé strany 3 minuty dozlatova. Přesuňte ji na talíř a udržte teplou (v troubě vyhřáté na 50 °C nebo pod pokličkou). Stejným způsobem usmažte zbylé těsto. Podle potřeby přilijte olej.
- Palačinky podávejte posypané semínky, nahrubo nasekanou jarní cibulkou a listy salátu.