Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jamajská křídla
Jamajská kuchyně je známá mimo jiné inovativním používáním koření a ovoce i ve slaných pokrmech a tento recept je toho jasným důkazem. Vůně pomeranče se s chutí a vůní kuřete snoubí naprosto dokonale.
do 1,5 hodiny
4 porce
Článek
6 báječných receptů na kuřecí křidýlka
Není nad pořádnou obíračku. Umaštěná pusa i ruce a ta skvělá chuť masa, které jste právě odkousli od kosti... :)
Suroviny (4 porce)
- masité části křídel s kůží 6–8 ks
- Olivový olej 3 lžíce
- cibule, nakrájené na tenké plátky 2 ks
- tekutý med 75 ml
- Badyán 4 ks
- celá skořice 2 ks
- černý čaj, v němž jste nechali 5 minut máčet 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry (tu sceďte) 150 ml
- drůbeží vývar 250 ml
- sušené meruňky, namočené 30 minut v teplé vodě a scezené 75 g
- malé limety, rozpůlené 2 ks
- čerstvý koriandr, nasekaný 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kousky kuřete pečlivě osolte a opepřete. Do silnostěnného kastrolu vlijte 2 lžíce oleje a rozehřejte ho na středním stupni. Pak na něm opečte kousky kuřete ze všech stran, asi 5 až 6 minut. Vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte stranou na talíři.
- Do kastrolu dejte cibuli a smažte ji asi 5 minut dozlatova. Přidejte med a smažte 5 minut, až bude cibule lehce zkaramelizovaná. Přidejte badyán a skořici, vlijte čaj a vývar a uveďte do varu.
- Až se bude tekutina vařit, vložte kousky kuřete a meruňky, kastrol zakryjte pokličkou a na nízkém stupni vařte 40 minut, až bude kuře měkké.
- Mezitím v malé pánvi rozehřejte zbylý olej a pečte na něm rozkrojenou limetu řeznou plochou dolů. Pět minut před dokončením přidejte do kastrolu opečenou limetu a vše osolte a opepřete.
- Vyjměte skořici a badyán, kuře rozdělte na talíře a podávejte posypané nasekaným koriandrem, nejlépe s rýží a nějakým zeleným salátem.
Jamajská křídla; foto: Marek Kučera