Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jahodový koláč
Užijte si dobu, kdy jsou jahody v nejlepší kondici. Voňavý a nebesky dobrý symbol začínajícího léta vám zaručeně zvedne náladu. Zvlášť když ho použijete do téhle sladké dobroty...
do 2 hodin
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
- hladká mouka 210 g
- Máslo 100 g
- žloutky 3 ks
- cukr moučka 100 g
- Sůl 1 špetka
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- třetina prášku do pečiva
- rozemleté (předtím zmražené) mandle 1 hrst
na náplň:
- máslo na vymazání formy
- vanilkový lusk 1 ks
- Mléko 400 ml
- žloutky 2 ks
- moučkový cukr 50 g
- Jahody 1 balení
- jahodový džem 1 sklenice
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, kterým vyložte vymazanou a vysypanou formu. Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nevykynulo. Poté formu překryjte pečicí fólií a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Na náplň si mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a škrobem. Přilijte mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
- Na vychladlý korpus nalijte náplň. Jahody ponechte vcelku a vyskládejte je navrch. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, a pomažte jí špičky jahod.