Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí guláš s paprikou a rajčaty
Článek
9x fantastický guláš
Suroviny (8 porcí)
- hovězí přední/zadní 500 g
- sádlo nebo máslo 1 lžíce
- Cibule 500 g
- mletý kmín 1 lžička
- mletá gulášová paprika 40 g
- rajčata 500 g
- červené víno 200 ml
- zeleninový vývar např. Konečně vývar nebo domácí 500–1000 ml (víc info v receptu)
- chilli
- sůl, pepř
- brambory 300 g
- Česnek 1 stroužek
- bílá paprika 2 ks
Postup
- Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno. Rozpalt hrnec na střední plamen a když je horký, přidejte lžíci sádla nebo másla.
- Ihned na tuk přidejte pokrájenou cibuli a pomalu restujte dozlatova. K cibuli přidejte lžičku mletého kmínu. Hezky se u pomalého restování rozvoní.
- Když je cibule zlatavá, přidejte maso a orestujte. Je potřeba, aby se zatáhlo ze všech stran.
- V tu chvíli přidejte gulášovou papriku a trochu chilli. Restujte 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.
- Nalijte do hrnce víno. Přidejte spařená, oloupaná a pokrájená rajčata.
- Opepřete a nechte zredukovat. V podstatě potřebujete, aby se tekutina svařila na polovinu.
- Když máte víno zredukované, guláš zalijte vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný, a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.
- Přiklopte a nechte hodinu na menším plameni dusit.
- Po hodině guláš odklopte. Oloupejte si brambory, pokrájejte na cca 2 cm velké kousky a vložte do guláše.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte dále vařit. Vařte cca 15 minut.
- Očistěte papriku a nakrájejte ji na proužky. Po 15 minutách vaření brambor přidejte papriky a vařte dalších 5 minut.
- Dosolte, dopepřete dle chuti – a můžete podávat.
Hovězí guláš s paprikou a rajčaty; foto: Smoothcooking.cz
Smooth cooking aneb vaříme hladce
Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.
Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.
Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce. Snažím se vám být opět o krok blíže, a tak jsem začala točit videorecepty a vlogy z food akcí.