Suroviny
- hovězí maso (přední/zadní) 500 g
- sádlo (nebo máslo) 1 lžíce
- cibule 500 g
- mletý kmín 1 lžička
- paprika (mletá gulášová ) 40 g
- rajčata 500 g
- červené víno 200 ml
- zeleninový vývar (např. Konečně vývar nebo domácí) 500–1000 ml (víc info v receptu)
- chilli
- brambory 300 g
- česnek 1 stroužek
- bílá paprika 2 ks
- sůl
- pepř
Článek
9x fantastický guláš
Jakmile se začne trochu ochlazovat, chuť na guláš u řady lidí značně stoupá! Zasytí totiž opravdu poctivě – a ta vůně!
Postup přípravy
- Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno. Rozpalt hrnec na střední plamen a když je horký, přidejte lžíci sádla nebo másla.
- Ihned na tuk přidejte pokrájenou cibuli a pomalu restujte dozlatova. K cibuli přidejte lžičku mletého kmínu. Hezky se u pomalého restování rozvoní.
- Když je cibule zlatavá, přidejte maso a orestujte. Je potřeba, aby se zatáhlo ze všech stran.
- V tu chvíli přidejte gulášovou papriku a trochu chilli. Restujte 1 minutu. Dejte si pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak by bylo celé jídlo hořké.
- Nalijte do hrnce víno. Přidejte spařená, oloupaná a pokrájená rajčata.
- Opepřete a nechte zredukovat. V podstatě potřebujete, aby se tekutina svařila na polovinu.
- Když máte víno zredukované, guláš zalijte vývarem. Já používám Konečně vývar, který je silný, a tak přidám ještě půl litru vody. Pokud máte domácí, slabší, tak nalijte litr vývaru.
- Přiklopte a nechte hodinu na menším plameni dusit.
- Po hodině guláš odklopte. Oloupejte si brambory, pokrájejte na cca 2 cm velké kousky a vložte do guláše.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte dále vařit. Vařte cca 15 minut.
- Očistěte papriku a nakrájejte ji na proužky. Po 15 minutách vaření brambor přidejte papriky a vařte dalších 5 minut.
- Dosolte, dopepřete dle chuti – a můžete podávat.