Suroviny
- hřiby (sušené) 10 g
- máslo 30 g
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- šalvěj několik snítek
- žampiony (hnědé, na plátky) 150 g
- rýže arborio 150 g
- zeleninový vývar (horký) 300 ml
- mandlové mléko (neslazené) 300 ml
Postup přípravy
- Hříbky zalijte vařící vodou a nechte 15 minut namočené. Slijte vodu, ale zachovejte ji, a hříbky překrájejte.
- Mezitím rozehřejte máslo nebo olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte nasekanou cibuli, nasekaný česnek a jednu snítku šalvěje a smažte na mírném ohni asi 5 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte hříbky a žampióny a smažte dalších 5 minut.
- Přidejte do pánve rýži, míchejte, aby se jednotlivá zrnka obalila směsí. Zvyšte teplotu a přilijte vodu, ve které se houby namáčely. Nechte pobublávat, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje.
- Přilijte asi polovinu vývaru a vařte opět, dokud se nevsákne (občas promíchejte), potom přidejte zbytek vývaru a vařte do absorbování. Přidejte mandlové mléko a míchejte, dokud rizoto nebude krémové a měkké. To potrvá asi 20 minut. Dobře ochuťte a vyndejte šalvěj.
- V menší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte lístky šalvěje a smažte, dokud nezačnou být křupavé. Pak je vyndejte a osušte v papírové utěrce. Do pánve přidejte hrudku másla spolu s mandlemi a smažte, dokud nebudou nahnědlé, potom přidejte ještě trochu másla a orestujte lišky. Dobře dochuťte.
- Navrch rizota naaranžujte lišky a posypte mandlemi a šalvějovými lístky.