Suroviny
- houby (jedlé ideálně hříbky, lišky) 1 kg
- voda 500 ml
- ocet 100 ml
- bobkový list 6 ks
- nové koření 10 kuliček
- hořčičné semínko 1 lžička
- šalotka (malá) 4 ks
- pepř 10 kuliček
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Očistěte houby, větší nakrájejte, malinké nechte celé.
- Do velkého hrnce nalijte půl litru vody, přidejte ocet, bobkové listy, nové koření, pepř, hořčičná semínka, sůl a na kolečka nakrájené šalotky.
- Přiveďte k varu. Jakmile to v hrnci začne bublat, přidejte houby a vařte 5 minut, sem tam zamíchejte. Nechte trošku vychladnout.
- Mezitím si připravte čisté skleničky s uzavíratelnými víčky, mně to vyšlo na 6 menších zavařovaček. Naplňte je houbami až po okraj a zalijte lákem. Uzavřete víčky a sterilujte ponořené v hrnci s vodou při 80 °C asi 20 minut.
- Nebo to udělejte ještě snadněji. Vložte je víčky dolů do myčky a nechte “projet” programem s nejvyšší možnou teplotou. Nechte je aspoň 2 týdny uležet.