reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Habánský citronový koláč z křehkého těsta
Autor: archiv Habánské sklepy Habánský citronový koláč z křehkého těsta

Habánský citronový koláč z křehkého těsta

Hodnoceno: 4x
Křehké máslové těsto a svěží citronová náplň tvoří dohromady výtečný koláč, který skvěle doplní sklenka dobrého vína. Ač žili Habáni velmi skromně, dobré jídlo patřilo vždy k jejich životní kultuře. Dokonce existuje i speciální habánská kuchařka americké autorky Joanity Kant, z které vám přinášíme tento recept pro inspiraci.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

Skupina novokřtěnců, jak se Habánům také říkalo, přišla na jižní Moravu v polovině 16. století. Usadili se také v oblasti dnešních Velkých Bílovic a Čejkovic. Žili v komunitách velmi prostým životem. Zajímavostí je, že velmi dbali na vzdělání, a proto jejich děti trávily většinu času v „internátních školách“ a rodiny navštěvovaly jen čtyři týdny v roce. Přestože žili skromně, víno si neodepřeli. Zpracování vinných hroznů v lahodný mok jim bylo vlastní a své znalosti přinesli právě na Moravu. 

Na našem území vybudovali hned několik vinných sklepů. V tom vůbec největším dnes sídlí vinařství Habánské sklepy, které navazuje na více než 400 let staré vinařské umění, jež vězí ve vytrvalosti, pracovitosti i úctě k přírodě a vinné révě. Tato charakteristika se propsala i do vlastností tohoto oblíbeného vína. 

reklama

reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Těsto:

Krém:

Postup

  1. V míse smíchejte máslo, mouku, sůl a cukr. Po chvíli míchání přidejte žloutky a vodu. Ze směsi zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a vložte do lednice ztuhnout asi na půl hodiny. 
  2. Odpočaté těsto vyválejte a vložte do pečicí formy. Propíchejte vidličkou na několika místech, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto nechte odpočívat ještě dalších 30 minut. Poté pečte asi 20 minut při 200 stupních. 
  3. Nyní připravte krém. Utřete žloutky s 1 šálkem cukru a posléze přidejte želatinu, vodu, citronovou kůru, sůl a citronovou šťávu. Směs vařte na mírném stupni, občas promíchejte a jakmile dojde k varu, odstavte. 
  4. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků a 1 šálku cukru a přidejte ho do citronové směsi. Vše dobře promíchejte. Krém poté nalijte do připraveného korpusu a nechte několik hodin odpočívat v lednici, dokud směs neztuhne. 

reklama