Těsto
- hladká mouka 200 g
- žloutek 2 ks
- máslo 100 g
- moučkový cukr 30 g
- voda (studená ) 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
Krém
- žloutek (lehce rozšlehané ) 8 ks
- cukr 2 šálky
- želatina (neochucená ) 1 lžíce
- voda 1/2 šálku
- citronová kůra 1 lžíce
- citronová šťáva 1/2 šálku
- bílek 8 ks
- vinný kámen 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
Skupina novokřtěnců, jak se Habánům také říkalo, přišla na jižní Moravu v polovině 16. století. Usadili se také v oblasti dnešních Velkých Bílovic a Čejkovic. Žili v komunitách velmi prostým životem. Zajímavostí je, že velmi dbali na vzdělání, a proto jejich děti trávily většinu času v „internátních školách“ a rodiny navštěvovaly jen čtyři týdny v roce. Přestože žili skromně, víno si neodepřeli. Zpracování vinných hroznů v lahodný mok jim bylo vlastní a své znalosti přinesli právě na Moravu.
Na našem území vybudovali hned několik vinných sklepů. V tom vůbec největším dnes sídlí vinařství Habánské sklepy, které navazuje na více než 400 let staré vinařské umění, jež vězí ve vytrvalosti, pracovitosti i úctě k přírodě a vinné révě. Tato charakteristika se propsala i do vlastností tohoto oblíbeného vína.
Postup přípravy
- V míse smíchejte máslo, mouku, sůl a cukr. Po chvíli míchání přidejte žloutky a vodu. Ze směsi zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a vložte do lednice ztuhnout asi na půl hodiny.
- Odpočaté těsto vyválejte a vložte do pečicí formy. Propíchejte vidličkou na několika místech, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto nechte odpočívat ještě dalších 30 minut. Poté pečte asi 20 minut při 200 stupních.
- Nyní připravte krém. Utřete žloutky s 1 šálkem cukru a posléze přidejte želatinu, vodu, citronovou kůru, sůl a citronovou šťávu. Směs vařte na mírném stupni, občas promíchejte a jakmile dojde k varu, odstavte.
- V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků a 1 šálku cukru a přidejte ho do citronové směsi. Vše dobře promíchejte. Krém poté nalijte do připraveného korpusu a nechte několik hodin odpočívat v lednici, dokud směs neztuhne.