Suroviny
- dřevěné štěpky (odštěpky z jabloně, namočené na 30 minut do vody) 2 hrsti
- tymián (čerstvý tymián) 8 snítek
- čerstvé oregano (čerstvé oregáno) 8 snítek
- rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 4 snítky
- citron (citron nakrájený na kolečka, každé o tloušťce 6 mm) 8 koleček
- česnek (česnek nasekaný) 1 lžíce
- pstruh (malí celí pstruzi, každý o váze asi 375 g, vykuchaní a chcete-li, i bez hlavy) 4 ks
- majonéza (Majonéza) 1/4 šálku (60 ml)
- extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej na zastříknutí)
Postup přípravy
- PŘEDEHŘÁTÍ: Připravte gril na dřevěné uhlí nebo plyn pro přímé grilování nad středním žárem. Používáte-li dřevěné uhlí, přidejte odštěpky dřeva do ohně těsně před grilováním. Používáte-li plyn, naplňte udicí box 2 hrstmi odštěpků dřeva, pak předehřejte gril. Okartáčujte a potřete olejem rošt grilu.
- PŘÍPRAVA: Do břišní dutiny každého pstruha vložte 2 snítky tymiánu, 2 snítky oregana, 1 snítku rozmarýnu, 2 kolečka citronu a 1/4 česneku. Párátkem nebo kuchyňskou nití břišní dutinu uzavřete. Zvenčí potřete každého pstruha rovnoměrně majonézou.
- GRILOVÁNÍ: Počkejte, než začne z grilu stoupat větší množství dýmu, pak položte pstruhy na gril přímo nad oheň. Gril zavřete a pečte za jednoho obracení ryb 5–6 minut po každé straně. S obracením vám pomohou dvě velké obracečky a majonéza zabrání, aby se ryby nepřichytily na gril. Ryba je hotová, když zastrčíte špičku nože do nejtlustší části masa mimo kost, vytáhnete ji a dotknete se jí rtů – je-li teplá, můžete pstruhy z grilu vyjmout.
- PODÁVÁNÍ: Přemístěte pstruhy na jednotlivé talíře. Zastříkněte olejem a ihned podávejte.
Náš tip: Pstruh pikant