Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 lžíce
- šalotka 400–500 g
- balzamikový ocet 4 lžíce
- tymián (snítky čerstvého )
- sůl 1/2 lžičky
- pepř špetka
Ozdoba
Recept
Glazované karotky
Elegantně a báječně připravují ranou mrkev karotku mistři kuchařského umění – Francouzi. Vyzkoušejte tuto úpravu také.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Oloupejte šalotky, tak aby zůstaly celé a během vaření se nerozpadly. Neodkrajujte celé “zadečky”.
- Připravte si větší pánev, kterou můžete vložit ideálně i do trouby. Na ní nechte rozpálit větší množství ghí a orestujte cibulky dohněda. Zabere to max. 5–6 minut.
- Šalotky posolte, opepřete a dejte péct zakryté do trouby. Jednou až dvakrát promíchejte. Po 20 min vyndejte z trouby, zkontrolujte, zda jsou šalotky měkké. Větší šalotky potřebují až 10 min navíc. Troubu ztlumte na 180°C.
- Zakápněte je 3–4 lžícemi balzamikového octa a přihoďte pár snítek tymiánu. Vše promíchejte a vložte opět do trouby. Tentokrát už pánev nezakrývejte. Pečte 5 minut. Dávejte pozor, aby se ocet nepřichytil.
- Podávejte teplé k masu nebo studené k salátu, do sendviče a pod.