Suroviny
- barevné papriky 4 ks
- rajčata 4 ks
- Olivový olej 1 šálek
- Rýže 1,5 šálku
- rajčatová passata 1/3 balení
- česnek, jemně nasekaný 2–3 stroužky
- Voda 2 šálky
- cibule, nakrájená 2 ks
- bylinky – hladkolistá petržel, bazalka, máta
- brambory nakrájené na kostky 6 ks
- Sůl
- na dochucení: mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
- Rajčata a papriky omyjte a odkrojte jim vršky jako víčka, které si schovejte na později. Z paprik odstraňte lžící semínka a z rajčat opatrně vydlabejte dužinu. Snažte se je nepoškodit, nechcete aby vám nějakou dírou vytekla všechna šťáva.
- Připravenou zeleninu dejte na pekáč a zevnitř jí osolte a opepřete. Na pekáček mezi zeleninu rozprostřete připravené brambory a rozsypte zbylou rýži.
- Dužinu z rajčat dejte do mixéru, přidejte cibuli, česnek a lehce promixujte, aby ve směsi zůstaly kousky. Směs dejte na pánev, přidejte sůl, pepř, bylinky, passatu a rýži. Zalijte polovinou olivového oleje a nechte osmahnout.
- Směs naplňte lžící do připravených rajčat a paprik asi do dvou třetin. Přiklopte uschovanými „víčky“ (pokud je potřeba, upevněte je párátky). Zeleninu zakapejte olivovým olejem, přidejte ještě trochu soli a čerstvě mletého pepře. Podlijte vodou a pečte v troubě dokud rýže a brambory nezměknou a zelenina nebude pěkně opečená. Během pečení můžete podlévat vodou podle potřeby. Pokud by se zelnina pekla příliš rychle, můžete jí zeshora přikrýt alobalem.
- Prima tipy: Do rýžové směsi můžete přidat piniové říšky nebo rozinky.V rýžové směsi můžete podusit i trochu mletého masa.Podobně lze upravit i jiné druhy zeleniny, třeba lilek nebo cuketu.Jako správní Řekové servírujte toto jídlo se sýrem Feta.