Suroviny
- feta 400 g
- barevný pepř (hrubě drcený )
- česnek 2 stroužky
- olivový olej cca 300 ml
- chilli papričky (čerstvé ) 2 ks
- rajčata (v oleji) 5 ks
- černé olivy hrst
- tymián (čerstvý ) po 2 snítkách
- rozmarýn (čerstvý ) po 2 snítkách
- šalvěj (čerstvý ) po 2 snítkách
- oregano (čerstvý ) po 2 snítkách
K podávání
- ajvar
- bílý chléb (středomořského typu nebo pita)
- nakládané beraní rohy
- černé olivy
Postup přípravy
- Sýr vyndejte na prkénko, zlehka osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky o hraně cca 2 cm. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnku s olivovým olejem.
- Bylinky posekejte nahrubo (bez dřevnatých stonků), tak aby stále zůstaly znatelné lístky – vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekejte nahrubo.
- Všechny tyto suroviny pak vmíchejte do česnekového oleje. Do sklenice dávejte vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijte ji olejem se všemi přísadami, a takto pokračujte dokud nebude sklenice plná.
- Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Podávejte s miskou ajvaru, který krásně doplňuje chuť tohoto jídla, olivami a beraními rohy.