Salát
- brambory (malé) 300 g
- červená cibule 1/2 ks
- polníček 1 velká hrst
- baby špenát (čerstvý) 1 velká hrst
- kopr (čerstvý) 1 snítka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zálivka
- olivový olej 6 lžic
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- citronová šťáva (čerstvá) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 lžíce
Postup přípravy
- Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí do hladké emulze. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi dokřupava.
- Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené napůl nebo na silnější na plátky, pokud jsou větší. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit.
- Poté připravte ztracené vejce. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou. To samé zopakujte i s druhým vejcem.
- Salát rozdělte na dva talíře a navrch položte ztracené vejce. Podávejte s dobrým pečivem.
Další zajímavé informace o vejcích a spoustu dalších receptů najdete na www.akademiekvality.cz.