Najděte si recept
Na co máte chuť?

Falafel z červené řepy
Suroviny (3–4 porce)
- namočená a doměkka uvařená cizrna 145 g v suchém stavu (nebo 1 plechovka cizrny)
- střední oloupaná a nastrouhaná červená řepa 1 ks
- Cibule 1/2 ks
- mletý římský kmín 1 lžička
- Česnek 1 stroužek
- nesolené pistácie 50 g
- olivový nebo kokosový olej 2 lžíce
- čerstvá hladkolistá petrželka 1 velká hrst
- pohanková mouka 1 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
- tahini omáčka
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6 a vyložte plech pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou na pečení.
- Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu nebo mixéru a mixujte v pulzním režimu, dokud se nevytvoří hrudkovitá pasta. Vytvarujte rukama malé koule, jemně je zplacaťte a položte na plech. Přikryjte alobalem a pečte v troubě 10 minut. Odstraňte alobal a pečte dalších 5–6 minut, dokud nebudou křupavé a zcela upečené.
- Nebo jinak – osmahněte je na středním plameni na troše olivového nebo kokosového oleje 5–6 minut s jedním otočením. Ihned podávejte.
- Podávejte s tahini omáčkou a křupavým salátem.
Falafel z červené řepy; foto: kuchařka Přirozeně
Přirozeně
Xochi Balfourová
Cesta ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.
Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.
Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.
Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.
Vydalo nakladatelství Jota, doporučená cena 398 Kč