Najděte si recept
Na co máte chuť?

Egyptská čočková polévka
Po vánočním obžerství je ideální den pro rychlou a zdravou polévku. V Egyptě se tradičně podává s pita chlebem, ale není chuťově zase tak moc exotická, takže chutná i dětem, pokud to ovšem nepřeženete s chilli.
do 30 minut
6 porcí
Milovníci zdravého životního stylu můžou přisypat pražená semínka, třeba chia, dýňová nebo lněná...
Suroviny (6 porcí)
- větší cibule 1 ks
- ghí nebo extra panenský olivový olej 2 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- střední mrkev 2 ks
- Rajče 1 ks
- střední brambora 1 ks
- římský kmín 1 lžička
- Kurkuma 1 lžička
- žlutá nebo červená čočka 500 g
- voda nebo vývar 1,5 l
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř nebo chilli podle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na tuku orestujte dozlatova cibulku nakrájenou na kostičky. Když cibulka zkaramelizuje, přidejte česnek, koření a ještě minutku restujte.
- Ke koření teď můžete přidat zbývající ingredience. To znamená všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky a čočku. Zalijte vývarem nebo vodou, posolte a přiveďte k varu. Stáhněte výkon na minimum a přiklopené takto nechte jemně probublávat, dokud čočka nebude měkká, přibližně 15–20 minut.
- Pomocí ponorného tyčového mixéru nebo blenderu polévku rozmixujte na jemné pyré, které dochuťte solí a pepřem, popřípadě, pokud je příliš husté, nařeďte vývarem nebo vodou. Servírujte posypané čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželí spolu s citronem na přikyselení.
Egyptská čočková polévka, foto: Kitchenette.cz
Objevte nový food blog!
Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.
I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.