Dýně
- dýně Hokkaidó 600 g
- jablka 200 g
- rozmarýn 3 snítky
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Základ
- cibule 1 ks
- máslo 30 g
- olivový olej 1 lžíce
- zeleninový vývar 900 ml
- bílé víno 100 ml
Jablko a ořechy
- máslo 30 g
- třtinový cukr 2 lžičky
- jablka 200 g
- vlašské ořechy 2 hrsti
S dýní se dá opravdu čarovat! Pokud chcete vyzkoušet další chutě, inspirujte se v našem článku s recepty na dýňovou polévku:
Článek
9 receptů na oblíbenou dýňovou polévku
Dýně už v našich kuchyních zdomácněly – a nepochybně je nejoblíbenějším receptem z nich právě úžasná krémová polévka. Je to přímo ztělesněný podzim na talíři: sytá...
Postup přípravy
- Pečení dýně: Předehřejte troubu na 180 °C. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky. Jablko zbavte jádřince a také jej nakrájejte na kousky.
- Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy. Vše zalijte olivovým olejem. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
- Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.
- Základ: Cibuli nakrájejte nadrobno. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova. Přilijte víno, které nechte odpařit.
- Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat. Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.
- Karamelizované jablko a ořechy: Jablko nakrájejte na tenké plátky. Ořechy nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo.
- Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.
- Polévku podávejte dozdobenou jablkem a ořechy.