Těsto
- hladká mouka 350 g
- vejce 1 ks
- zakysaná smetana (a rozehřáté máslo k podávaní)
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- mleté maso (ideálně míchané, případně i s drůbežím) 500 g
- cibule (nakrájené nadrobno) 1–2 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 2 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na těsto promíchejte všechny přísady s asi 125 ml vody na pevné, hladké těsto. Nechte ho 20 až 30 minut odpočívat.
- Mezitím promíchejte všechny přísady na náplň.
- Odpočaté těsto vyválejte na co nejtenčí placku a tvořítkem o průměru 8 cm vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte lžičku náplně, zabalte do těsta a okraje dobře stiskněte k sobě. Náplň můžete také dát k jedné straně kolečka, přehnout ho a okraje ozdobně stočit nebo vytvořit podlouhlé balíčky – důležité je, aby bylo těsto v okrajích pevně spojené a náplň nemohla vytékat. Dejte vařit vodu v hrnci a mírně ji osolte.
- Pelmeně vkládejte do mírně vroucí vody a vařte asi 5 minut. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyjměte je děrovanou naběračkou a podávejte zakapané rozpuštěným máslem a se zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Uvedená je jen jedna z bezpočtu možných náplní, pelmeně můžete plnit podušenými houbami, uvařenými rozmačkanými bramborami se smetanou, mletým rybím masem, podušeným zelím…
Domácí ruské pelmeně s náplní z mletého masa 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD