redakce Prima FRESH

Domácí ruské pelmeně s náplní z mletého masa

Moje hodnocení
42x

Mnoho národů (i bývalého Sovětského svazu) se může pyšnit lahodnými taštičkami z jemného „nudlového“ těsta s velkou škálou náplní, ale asi žádné tak nesymbolizují národní kuchyni jako ruské pelmeně. Přestože se dnes vyrábějí průmyslově a „pelmeňárny“ se i u nás množí jako houby po dešti, domácí příprava je bezkonkurenční.

4 porce
60 minut
ruská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na těsto promíchejte všechny přísady s asi 125 ml vody na pevné, hladké těsto. Nechte ho 20 až 30 minut odpočívat.
  2. Mezitím promíchejte všechny přísady na náplň.
  3. Odpočaté těsto vyválejte na co nejtenčí placku a tvořítkem o průměru 8 cm vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte lžičku náplně, zabalte do těsta a okraje dobře stiskněte k sobě. Náplň můžete také dát k jedné straně kolečka, přehnout ho a okraje ozdobně stočit nebo vytvořit podlouhlé balíčky – důležité je, aby bylo těsto v okrajích pevně spojené a náplň nemohla vytékat. Dejte vařit vodu v hrnci a mírně ji osolte.
  4. Pelmeně vkládejte do mírně vroucí vody a vařte asi 5 minut. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyjměte je děrovanou naběračkou a podávejte zakapané rozpuštěným máslem a se zakysanou smetanou.

PRIMA TIP: Uvedená je jen jedna z bezpočtu možných náplní, pelmeně můžete plnit podušenými houbami, uvařenými rozmačkanými bramborami se smetanou, mletým rybím masem, podušeným zelím…

Další zajímavé recepty z ruské kuchyně i z dalších postsovětských republik najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty