archiv Medokomerc

Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem

Moje hodnocení
5x

Zajímavým nápadem, jak propojit med a ořechy, je výroba jednoduchých vlastních zdravých müsli tyčinek, díky čemuž budete mít jistotu, že v nich jsou opravdu jen samé zdravé věci. Kromě medu a vlašských (či jakýchkoliv jiných) ořechů budete totiž potřebovat už jen vločky, sušené ovoce a sůl.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • tekutý luční nebo lesní med, např. Medokomerc 100 g
  • ořechy a semínka (směs podle chuti) 180 g
  • ovesné vločky 180 g
  • sušené ovoce (směs podle chuti) 180 g
  • hladká mouka (lze použít celozrnná) 30 g
  • mořská sůl 1 špetka

Postup přípravy

  1. Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je dát předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou.
  2. Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla nebo pečte vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly!
  3. Vlašské (nebo jiné) ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.
  4. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů, a přidejte také mouku a sůl.
  5. Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální promíchat ručně.
  6. Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečicím papírem a následně ve stále předehřáté troubě péct cca. 25 minut.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Medokomerc


Přečtěte si také

Recepty