Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem
Zdroj: archiv Medokomerc
Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem
Zdroj:
archiv Medokomerc
Zajímavým nápadem, jak propojit med a ořechy, je výroba jednoduchých vlastních zdravých müsli tyčinek, díky čemuž budete mít jistotu, že v nich jsou opravdu jen samé zdravé věci. Kromě medu a vlašských (či jakýchkoliv jiných) ořechů budete totiž potřebovat už jen vločky, sušené ovoce a sůl.
Postup přípravy
-
Pokud nemáte hodně šťavnaté sušené ovoce jako meruňky nebo švestky, je lepší je dát předem (klidně přes noc) nabobtnat do vody, protože při pečení v troubě by mohlo vyschnout a zhořknout. Před samotným vařením ho ovšem vyndejte a pokud možno vysušte třeba papírovou utěrkou.
-
Vločky a ořechy je dobré předem trochu opéct na plechu v troubě na 180 °C nebo pánvičce, můžete buď přidat trošku másla nebo pečte vyloženě na sucho. Nepečte je ale společně (vločky se opečou rychleji) a dávejte pozor, aby se vám nepřipekly a nezhořkly!
-
Vlašské (nebo jiné) ořechy následně nasekejte na menší kousky a smíchejte s vločkami, trochou mouky a soli.
-
Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a promíchejte se směsí vloček a ořechů, a přidejte také mouku a sůl.
-
Celou směs zalijte tekutým medem. Pokud je potřeba, rozehřejte ho předem v horké lázni do max. 60 °C, ale pak počkejte, až trochu zchladne, protože výsledek je ideální promíchat ručně.
-
Nyní je třeba medovo-vločko-ořechové těsto pevně vtěsnat do menšího pekáčku vystlaného pečicím papírem a následně ve stále předehřáté troubě péct cca. 25 minut.
-
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a teprve potom na prkénku krájejte na jednotlivé tyčinky nebo kostičky.
Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem
Zdroj: archiv Medokomerc
Domácí ovesné tyčinky s ořechy a medem
Zdroj:
archiv Medokomerc