Suroviny
- vlašské ořechy (nebo pekanové ořechy, nasekané) 1 hrnek
- ořechy a semínka (ořechy nebo semínka na posypání)
- citronová kůra (ze 2 bio citronů)
- limetková kůra (z 1 limetky)
- zázvor (strouhaný, čerstvý) 1 lžíce
- Kokosový olej (nebo kokosové máslo) 1/2 hrnku
- třtinový cukr 1 hrnek
- cukr Muscovado 1/2 hrnku
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 2 lžíce
- cuketa (jemně nastrouhaná) 3 hrnky
- celozrnná mouka 3 hrnky
- jedlá soda 1,5 lžičky
- sůl 1 lžička
- skořice 1 lžička
- anýz (mletý) 1 lžička
Tento recept je převzatý a modifikovaný z mého oblíbeného blogu 101cookbooks.com.
V originálu jsou vlašské ořechy, tentokrát jsem použila pekanové s přidáním 2 lžic slunečnicových, 1 lžíce dýňových a 2 lžic chia semínek.
Miluju to kokosové aroma v kombinaci s citrusy a kořením! Také si můžete pohrát se složením ořechů a semínek, je to fajn způsob, jak začlenit více vitaminů, omega mastných kyselin a energie do jídelníčku… To samé platí i u mouky, použila jsem kombinaci špaldové a žitné, ale samozřejmě je to na vás a aktuálních zásobách kuchyně…
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si dvě formy na biskupský chlebíček, můžete je příčně vyložit pečicím papírem s přesahujícími kousky na stranách, potom se vám bude snáze vyndávat ven, nebo je vymažte tukem a popřípadě vysypte, jak jste zvyklí.
- Připravte si cukety (nastrouhejte je najemno a vyždímejte přebytečnou tekutinu), nastrouhejte citronovou kůru (alternativně můžete použít i pomerančovou…), nastrouhejte zázvor, nasekejte ořechy.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení, sůl, skořici a anýz.
- V mixéru šlehejte tuk (máslo, kokosový olej nebo mix obojího) dokud nebude nadýchaný. Přidejte postupně oba druhy cukrů a dál mixujte. Přimíchejte vejce, jedno po druhém, až když se to předchozí hezky spojí s těstem. Následuje vanilkový extrakt.
- Teď můžete do těsta vmíchat cuketu, zázvor, citronovou kůru, ořechy a další semínka. Když je směs dobře promíchaná, přidejte suché ingredience, které jste si už připravili v bodě 3, krátce promíchejte a rozdělte hmotu rovnoměrně do dvou forem. Posypejte ořechy a semínky.
- Pečte 40–45 minut, otestujte špejlí. Výsledek je velmi vláčný a plný chuti. Nezapomeňte, že i po vyndání z trouby se chléb ještě chvíli peče. Proto ho nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyndejte a nechte vystydnout na mřížce.