Suroviny
- česnek 5 stroužků
- cuketa (menší) 2 ks (cca 400–450 g)
- zeleninový vývar 600 ml
- mražený hrášek 300 g
- kukuřice 1/2 konzervy
- bazalka velká hrst
- citronová kůra (bio ) z 1/2 citronu
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Připravte si zeleninu. Oloupejte 5 stroužků česneku a rozkrájejte je na čtvrtky. Cukety neloupejte, pouze je omyjte a nakrájejte na větší kostky. Hrášek si vyndejte z mrazáku a odvažte 300 g.
- Na olivovém oleji orestujte stroužky česneku. Měly by chytnout zlatavou barvu. Poté přidejte kostky cukety. Opepřete, osolte cca ½ lžičkou soli a restujte dalších cca 3–5 minut.
- K zelenině přilijte 600 ml vývaru. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte pobublávat přibližně 8 min. Cuketa by měla být již měkká, nesmí být ale rozvařená.
- Přisypte hrášek a nechte vařit další minutu. Mezitíme natrhejte čerstvou bazalku.
- Vše přelijte do mixéru, přihoďte listy i měkké stonky bazalky a umixujte dohladka.
- Přelijte zpět do hrnce a přisypte kukuřici. Množství záleží na vás. Dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou.
- Podávejte ideálně s výrazným sýrem a opraženými semínky.