Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čokoládový koláč s třešněmi
Na přípravu použijte formu o velikosti 35 x 11 cm. TIP: S mléčnou čokoládou je koláč opravdu hodně sladký. Proto doporučuji čokoládu použít dle chuti.
Recept
Čokoládový koláč se slanými preclíky
Suroviny
- hladká mouka 100 g
- mandlová mouka 100 g
- chlazené máslo, na kostky 90 g
- cukr moučka 40 g
- Žloutek 1 ks
- špetka soli
- kvalitní kakao 1 plná lžička
- studená voda 1 lžíce
- mouka na podsypání
- máslo na vymazání formy
Ganache:
- smetana ke šlehání (min. 31%) 300 ml
- kvalitní čokoláda 340 g
Třešňový přeliv:
- mražené třešně 2 plné hrsti
- domácí vanilkový cukr 1 lžička
Na ozdobu:
Postup
- Den (nebo alespoň 5 hodin) předem je potřeba připravit si čokoládovou ganache.
- Smetanu přiveďte k varu a odstavte. Vsypte čokoládové pecičky a lehkým zamícháním je nechte rozpustit. Jakmile smetana smíchaná s čokoládou vystydne na pokojovou teplotu, přikryjte ji a nechte v lednici odpočívat minimálně 5 hodin.
- Korpus upečte druhý den, případně během 5 hodin, kdy ganache odpočívá. Hladkou mouku smíchejte s mandlovou, přidejte cukr, žloutek, sůl a máslo. Ručně udělejte drobenku a přidejte vodu. Vytvořte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout.
- Těsto vyválejte na moukou posypané ploše a rozprostřete do vymazané formy. Přesahy odřízněte a začistěte okraje. Formu i s těstem dejte ještě asi na 15 minut do lednice. Mezitím předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.
- Poté na těsto položte pečicí papír a na něj vysypte fazole a takto zatížený korpus pečte 20 minut. Pak fazole s pečicím papírem odstraňte a těsto vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut. Než vystydne korpus, vyšlehejte si ganache. Vyndejte ho z lednice a chviličku (ručně nebo el. metličkami) šlehejte. Šleháním vznikne hladký krém, který i krásně nabyde. Ganache pak rozprostřete na upečený korpus a dejte chladit do lednice na další minimálně 2 hodiny.
- Ve zbývajícím čase si připravte třešně (mražené) – dejte je spolu s cukrem na nepřilnavou pánev a na mírném plameni nechte povolit a zredukovat šťávu … Šťáva by neměla být moc řídká, nesmí téct.
- Před podáváním koláč třešněmi ozdobte a zasypte plátky pražených mandliček.
Čokoládový koláč s třešněmi; foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let