Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem

6–8 porcí
do 1,5 hodiny
Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem
Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem Autor: Just Spice
Soufflé má své jméno podle francouzského slova souffler, nafouknout se. Vzniklo na konci 18. století, když francouzští kuchaři začali experimentovat s cukrovím ze sněhu z bílků. První publikované recepty (sladké i slané varianty) jsou z úplného začátku 19. století.
Reklama

Suroviny (6–8 porcí)

Na lískooříškový ganáš:

Reklama

Postup

  1. Vejce nechte venku z ledničky, aby měla pokojovou teplotu. Budete potřebovat 1,5 l formu na soufflé.
  2. Vymažte formu rozpuštěným máslem kolmými tahy zdola nahoru (pomůže to soufflé správně vyběhnout). Vysypte formu cukrem a přebytečný cukr vyklepte.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. V misce nad kastrůlkem s mírně vroucí vodou rozpusťte a umíchejte dohladka nalámanou čokoládu. Nechte vychladnout.
  5. V kastrůlku rozehřejte máslo a smažte na něm mouku 1 minutu. Odstavte a vmíchejte mléko, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vraťte na sporák a za stálého míchání vařte 3 minuty. Vznikne hladká lepkavá „hmota“. Nechte vychladnout a vmíchejte žloutky a čokoládu.
  6. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta vmíchejte nejdřív třetinu sněhu, aby se odlehčilo a potom teprve opatrně zbytek. Přemístěte těsto do formy a pečte 35 minut, dokud krásně nevyběhne.
  7. Mezitím si připravte ganáš – v malém kastrolku 5 minut povařte lískooříškovou polevu se smetanou za stálého míchání na hladký krém.
  8. Pomocí lžíce udělejte uprostřed soufflé malý dolík a opatrně do něj nalijte ganáš. IHNED servírujte. Cítíte jak to voní?
Reklama

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama