Suroviny
- kakao 50 g
- voda 250 ml
- podmáslí 250 ml
- třtinový cukr 200 g
- vejce 2 ks
- rostlinný olej 120 ml
- vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
- hladká mouka 500 g
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 120 ml
Poleva
- karamel (hotový) 160 ml
- hrubozrnná sůl 2 lžičky
- hořká čokoláda (poleva) 180 ml
Milujete čokoládu? Zde najdete další nové recepty k vyzkoušení:
Článek
23 neodolatelných receptů z hříšně dobré čokolády
Najít někoho, kdo nemá rád čokoládu, je téměř nadlidský výkon. Čokoláda je prostě báječná a dá se z ní vykouzlit nekonečné množství dezertů, moučníků a jiných laskomin....
Postup přípravy
- Prosáté kakao dejte do misky a zalijte ho horkou vodu. Promíchejte, až se kakao úplně rozpustí. Přidejte podmáslí a cukr a prošlehejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, olej a vanilku a opět prošlehejte.
- Do malé misky prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Tuto suchou směs vešlehejte ke kakaové směsi tak, aby v těstíčku nebyly žmolky. Nakonec vmíchejte smetanu. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Těstíčko rozdělte do košíčků a pečte cca 20 minut nebo až budou košíčky upečené. Nechte je vychladnout a lžičkou vykrojte na povrchu malý důlek. Košíčky pak dejte asi na 30 minut do ledničky, aby zpevnily.
- Do důlků dejte lžičkou trochu karamelového mléka a posypte několika vločkami soli – vznikne skvělý kontrast chutí. Nakonec ještě přidejte trochu rozpuštěné tmavé čokoládové polevy, vytvarujte ji plochým nožem a ozdobte čokoládovými hoblinami.