návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Čočkový chléb

Hodnoceno: 2x
1 chléb (1500 g) porce
nad 2 hodiny
Čočkový chléb
Autor: kuchařka Chléb Čočkový chléb
Tento nevšední chléb s čočkou a šalvějí chutná báječně obložený tenkými plátky studené pečeně. Vhodnou přílohou je dresink z 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sherry a 1 lžíce šlehačky.

Suroviny (1 chléb (1500 g) porce)

Na vložku:

Na těsto:

Postup

  1. Den předem omyjte polovinu šalvěje, otřepáním ji osušte, lístky otrhejte a najemno nasekejte. Do hrnce dejte čočku, nasekanou šalvěj, ocet, cukr, 200 ml nálevu z papriky a vodu. Uveďte do varu a při mírném žáru vařte 15–20 minut. Vše nechte společně bobtnat 8 hodin nebo přes noc, než čočka vstřebá veškerou tekutinu.
  2. Následující den nakrájejte papriky nadrobno. Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě v míse a smíchejte s kváskem. Přidejte mouku a na závěr sůl. Vše propracujte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.
  3. Na závěr zvolna vmíchejte nasáklou čočku a papriku. Poté těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut.
  4. Vymastěte formu. Zbylou šalvěj omyjte, osušte a lístky otrhejte. Těsto vložte do formy, posypte šalvějí a potřete vodou, aby příliš rychle nezhnědlo. Chléb nechte kynout dalších 20 minut ve formě.
  5. Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 250 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Plech s vodou vyndejte, chléb vložte do horké trouby (doprostřed) a snižte teplotu na 210 stupňů. Chléb dopékejte 30–35 minut. Ještě horký ho potřete olivovým olejem.

Čočkový chléb  Foto:

Čočkový chléb, foto: archiv kuchařka Chléb

Chléb - kuchařka

Chléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014