Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čočkový chléb
Tento nevšední chléb s čočkou a šalvějí chutná báječně obložený tenkými plátky studené pečeně. Vhodnou přílohou je dresink z 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sherry a 1 lžíce šlehačky.
nad 2 hodiny
1 chléb (1500 g) porce
Suroviny (1 chléb (1500 g) porce)
Na vložku:
- čerstvá šalvěj 1/2 svazku
- čočka beluga (případně čočka puy nebo horská) 150 g
- ocet balzamiko 50 ml
- Cukr 1/2 lžičky (nebo víc podle chuti)
- Voda 200 ml
- naložené papriky (ze sklenice) 200 g
Na těsto:
- droždí 15 g (asi 1/3 kostky)
- Voda 350 ml
- tekutý kvásek 50 ml
- pšeničná mouka polohrubá světlá (typ 550) 350 g
- chlebová žitná mouka (typ 1150) 150 g
- Sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Den předem omyjte polovinu šalvěje, otřepáním ji osušte, lístky otrhejte a najemno nasekejte. Do hrnce dejte čočku, nasekanou šalvěj, ocet, cukr, 200 ml nálevu z papriky a vodu. Uveďte do varu a při mírném žáru vařte 15–20 minut. Vše nechte společně bobtnat 8 hodin nebo přes noc, než čočka vstřebá veškerou tekutinu.
- Následující den nakrájejte papriky nadrobno. Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě v míse a smíchejte s kváskem. Přidejte mouku a na závěr sůl. Vše propracujte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.
- Na závěr zvolna vmíchejte nasáklou čočku a papriku. Poté těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut.
- Vymastěte formu. Zbylou šalvěj omyjte, osušte a lístky otrhejte. Těsto vložte do formy, posypte šalvějí a potřete vodou, aby příliš rychle nezhnědlo. Chléb nechte kynout dalších 20 minut ve formě.
- Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 250 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Plech s vodou vyndejte, chléb vložte do horké trouby (doprostřed) a snižte teplotu na 210 stupňů. Chléb dopékejte 30–35 minut. Ještě horký ho potřete olivovým olejem.
Čočkový chléb, foto: archiv kuchařka Chléb
Chléb v hlavní roli
Bernd Armbrust
Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.
Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.
Vydalo nakladatelství IKAR, 2014