Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky
Hlavní předností chia semínek je, že obsahují neskutečné množství tělu prospěšných látek. Je až s podivem, kolik toho může být obsaženo v tak malém semínku. Ne nadarmo se mu říká zázračná potravina. Měli byste také dbát na maximální doporučenou denní dávku, což jsou 2–3 polévkové lžíce pro dospělého.
Chia semínka v sobě obsahují:
• velké množství vitamínů – A, C, D, K a vitamíny skupiny B.
• minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, zinek, železo, měď, jód... Jen pro představu, semínka v sobě obsahují až 30x více železa než špenát.
• omega-3 mastné kyseliny ve větším množství, než je například v rybím tuku, který všichni tak nesnášíme už od raného dětství.
• boron a bílkoviny, které hrají důležitou roli při stavbě kostí a svalů, tudíž jsou potřebnou součástí při vývinu dětí.
• antioxidanty – zvyšující odolnost našeho organismu.
• vlákninu – pravidelnou konzumací chia semínek si zajistíte dostatečný přísun potřebné vlákniny.
Suroviny (4 porce)
- chia seminka 6 lžic
- kokosové mléko 200 ml
- Voda 200 ml
- med nebo agávový sirup 2 lžíce
- zralé mango
- kokosové lupínky
Postup
- Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale v poměru 1:1 s vodou ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu.
- Semínka dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Takhle nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody.
- Před servírováním nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky a můžete je naskládat na pudink. Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké.
- Kokosové lupínky nechte lehce opražit na rozpálené pánvi, čímž zvýrazníte jejich kokosovou chuť a vůni. Je to taková finální tečka.
Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky, foto: KitchenStory.cz
KITCHEN STORY
… aneb manželé v kuchyni!
Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.
Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.