Suroviny
- vejce (velká ) 4 ks
Korpus
- sušenky (ovesné např. Digestivo od Emco) 115 g
- třtinový cukr (moučkový ) 100 g
- strouhaný kokos 50 g
- mandle 80 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžíce
- ovesné vločky (jemné ) 50 g
- cukr (kokosový) 40 g
- máslo (rozpuštěné) 100 g
Náplň
- krémový sýr (jedině Philadelphia!) 640 g
- tvaroh (netučný ) 250 g
- bílý jogurt (např. Hollandia) 130 g
Článek
18 variací na téma cheesecake
Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...
Postup přípravy
- Nejprve si připravte korpus: v robotu společně rozmixujte ovesné sušenky, kokos, mandle, vločky a kokosový cukr na co nejjemnější strukturu. Poté vlijte rozpuštěné máslo a ještě promixujte, aby se všechny složky spojily dohromady.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Nachystejte si plech o rozměrech cca 23 × 35 cm. Pečicí papír zmuchlejte a pořádně ho vypláchněte pod teplou tekoucí vodou – měl by změknout a nechat se tvarovat téměř jako látka. Osušte jej a vystelte jím nachystaný plech tak, aby vytvořil alespoň třícentimetrové okraje.
- Hmotu na korpus rovnoměrně rozprostřete do připraveného plechu a upěchujte.
- V robotu na nejnižší rychlost míchejte krémový sýr, tvaroh a jogurt, dokud se perfektně nespojí (vyšší rychlost určitě nevyužijte – udělaly by se vzduchové bublinky a ty do cheesecaku nepatří, dělají pak neplechu).
- Poté po jednom vmíchejte vejce – další přidejte vždy až se to předchozí pořádně zapracuje.
- Do směsi přidejte cukr a vanilkový extrakt. Ještě promíchejte a nalijte na připravený korpus.
- Opatrně vyklepejte vzniklé vzduchové bublinky (nejlépe to jde tak, že dnem plechu relativně něžně boucháte o kuchyňský pult – jde krásně vidět, jak bublinky praskají).
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 40–45 minut (dle výkonu trouby). Ideálně upečený cheesecake má již upečené a ztuhlé okraje, zatímco střed se stále ještě trochu chvěje.
- Z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout na plechu. Poté vložte do ledničky a nechte chladnout ještě alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
- Za pečicí papír vytáhněte z pekáče a nakrájejte na kostky (nejlépe to jde nožem namáčeným v horké vodě) a můžete servírovat. S ovocem nebo třeba kořením Síla květů mu to sluší nejvíce.