Suroviny
- pšeničná celozrnná mouka (hladká) 250 g
- vejce (bio ) 2 ks
- mléko (farmářské nebo bio ) 500–500 ml
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
- čekankový sirup 15 g
- řepkový olej 40 g
- olej (na vymazání pánve) trocha
- džem (nebo marmeláda bez cukru)
- řecký jogurt (s 0 % tuku)
- rybíz (či jiné ovoce)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Mouku, vejce, mléko, sůl, citronovou kůru, čekankový sirup a olej dejte do větší mísy nebo mixovací nádoby od robotu a buď metličkou vyšlehejte, nebo vše rozmixujte do hladkého tekutého těsta.
- Pánev lehce vymažte olejem a zahřejte.
- Když je rozpálená, pomocí naběračky tvořte palačinky a na vyšším středním plameni (já mám u indukce 9 stupňů a dělám je na 7) opékejte z obou stran.
- Podávejte s jogurtem, marmeládou/džemem bez cukru a ovocem. Můžete dosladit čekankovým sirupem.