Tahle marmeláda z vašeho sklepa zaručeně zmizí jako první. A nejenže udělá dojem na talíři i na jazyku, ale ještě v ní možná zbude část vitaminu C, který z čerstvého černého rybízu doslova přetéká.
Rybíz properte pod tekoucí vodou. Dejte ho do hrnce, přilijte třetinu hrnku vody, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud všechny kuličky nepopraskají.
Propasírujte rybízovou kaši přes síto. Zbylé slupky a semínka už potřebovat nebudete. Hladké pyré přelijte zpět do hrnce.
Omyjte maliny a nechte okapat. Nasypte je do hrnce s rybízem. Přidejte cukr a za neustálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, až směs zhoustne a začne želírovat. Poznáte to jednoduše: Na talířek naneste lžíci marmelády a nechte vychladnout.
Odstavte z ohně. Seberte lžící pěnu, která se vytvořila na povrchu, a vyhoďte ji. Marmeládu nalijte do sklenic, zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte tak do druhého dne, nebo je ponořte do vroucí vody v zavařovacím hrnci a 5 minut povařte.
PRIMA TIP: Do marmelády můžete také použít polovinu dávky červeného a polovinu černého rybízu.