Celé kuře s citronem a česnekem
Zdroj: Johana Pošová
Celé kuře s citronem a česnekem
Zdroj:
Johana Pošová
Moje hodnocení
21x
Oblíbené nedělní kuře zkuste tentokrát upéct s česnekem a citronem, který dodá masu velmi svěží příchuť.
4 porce
90 minut
Suroviny
čerstvé nebo chlazené kuře o váze asi 1,6 kg
1 ks
bio citron, opláchnutý a osušený
1–2 ks
středně velká cibule
2 ks
mrkev
2 ks
1/4 celeru nebo 2 řapíky
Česnek
1 celá palice
Olivový olej
Sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvý rozmarýn
Tymián
Postup přípravy
Asi půl hodiny předtím, než chcete kuře péct, ho vyndejte z ledničky. Troubu předehřejte na 240 °C. Cibuli oloupejte, zeleninu očistěte, případně oškrábejte a nakrájejte vše na větší kousky. Česnek rozdělte na stroužky.
Zeleninu rozložte do pekáče a zakapejte ji olivovým olejem. Kuře rovněž pokapejte olejem, osolte ho a opepřete a pak olej vmasírujte do kůže. Kůru citronu propíchejte špičkou ostrého nože (aby se uvolnily silice) nebo ho dejte na 40 vteřin do mikrovlnky, bude mít mnohem výraznější aroma. Citron rozpulte a vložte spolu s bylinkami do břišní dutiny kuřete, případně rozložte na zeleninu.
Kuře dejte do pekáče na zeleninu, vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte kuře asi 1 hodinu a 20 minut, potírejte ho vypečenou šťávou a pokud by se zelenina na dně připékala, podlévejte trochou horké vody.