Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Brownies se slaným karamelem
Suroviny
Na brownies:
- Máslo 240 g + na vymazání
- kvalitní hořká čokoláda, nalámaná na malé kousky 400 g
- velká vejce 6 ks
- třtinový cukr 480 g
- hladká mouka 150 g
- Kakao 30 g
- kandované třešně (prodávají se v Marks & Spencer) 90 g
- vlašské ořechy 90 g
- čokoláda, nalámaná na malé kousky 50 g
Slaný karamel:
- Máslo 200 g
- cukr krupice 150 g
- mořská sůl 1 lžička
Postup
- Vymažte plech máslem (40 x 28 cm) a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Čokoládu nenechte ve vodní lázni příliš dlouho, jen aby se rozpustila, poté ji dejte stranou a nechte trochu vychladnout.
- Rozmixujte vejce a cukr dohladka. Nalijte do nich rozpuštěnou čokoládu a jemně rozmíchejte. Mouku a kakao společně promíchejte a přidejte do směsi. Nakonec lehce vmíchejte ořechy, třešně a kousky čokolády.
- Nalijte těsto na plech a pečte 30 minut nebo dokud není při píchnutí špejlí do těsta špejle suchá.
- Domácí karamelovou omáčku si připravte tak, že do kastrolku dejte cukr a vodu a umístěte na střední plamen. Směs není potřeba míchat, jen jednou za čas pomocí madel ji lehce a opatrně promíchněte. Cukr postupně mění barvu a tmavne. Ve chvíli kdy je barva jantarově hnědá a ze směsi se začne kouřit, sundejte kastrol z vařiče, přidejte máslo a smetanu a minutu intenzivně míchejte. Směs mohutně bublá a kouří, tak pozor na horkou páru. Takto připravený karamel dejte stranou a nechte vychladnout.
- Máslo, cukr a sůl rozmixujte do hladka, přidejte vychladnutý karamel a znova rozmixujte. Slaným karamelovým máslem potřete vychladlé brownies.
Brownies se slaným karamelem. Foto: Sweet pixel blog
Nejen sladké pokušení...
Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní – jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.
Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská