Na brownies
- máslo 240 g + na vymazání
- čokoláda (kvalitní hořká čokoláda, nalámaná na malé kousky) 400 g
- vejce (velká) 6 ks
- třtinový cukr 480 g
- hladká mouka 150 g
- kakao 30 g
- kandované ovoce (kandované třešně (prodávají se v Marks & Spencer)) 90 g
- vlašské ořechy 90 g
- čokoláda (nalámaná na malé kousky) 50 g
Slaný karamel
- máslo 200 g
- cukr krupice 150 g
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Vymažte plech máslem (40 x 28 cm) a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Čokoládu nenechte ve vodní lázni příliš dlouho, jen aby se rozpustila, poté ji dejte stranou a nechte trochu vychladnout.
- Rozmixujte vejce a cukr dohladka. Nalijte do nich rozpuštěnou čokoládu a jemně rozmíchejte. Mouku a kakao společně promíchejte a přidejte do směsi. Nakonec lehce vmíchejte ořechy, třešně a kousky čokolády.
- Nalijte těsto na plech a pečte 30 minut nebo dokud není při píchnutí špejlí do těsta špejle suchá.
- Domácí karamelovou omáčku si připravte tak, že do kastrolku dejte cukr a vodu a umístěte na střední plamen. Směs není potřeba míchat, jen jednou za čas pomocí madel ji lehce a opatrně promíchněte. Cukr postupně mění barvu a tmavne. Ve chvíli kdy je barva jantarově hnědá a ze směsi se začne kouřit, sundejte kastrol z vařiče, přidejte máslo a smetanu a minutu intenzivně míchejte. Směs mohutně bublá a kouří, tak pozor na horkou páru. Takto připravený karamel dejte stranou a nechte vychladnout.
- Máslo, cukr a sůl rozmixujte do hladka, přidejte vychladnutý karamel a znova rozmixujte. Slaným karamelovým máslem potřete vychladlé brownies.