Najděte si recept
Na co máte chuť?

Banánový chlebíček s datlemi
Když z receptu vyloučíte sníh z bílků, skákat radostí budou také vegani.
Suroviny (12 porcí)
- vypeckované datle 250 g
- káva (připravená z 1 lžičky instatní kávy) 100 ml
- banány 2 ks
- mandle 100 g
- rozinky 100 g
- sušené brusinky 100 g
- suchá kukuřičná polenta 140 g
- prášek do pěciva 2 lžičky
- bílky 2 ks
- tuk na vymazání formy
- sušené banány 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Datle dejte do kastrůlku, zalijte je hrnkem vody a 5 minut vařte. Poté vodu slijte, k datlím přilijte uvařenou kávu, oloupané banány a vše rozmixujte na kaši.
- Do vzniklé směsi vmíchejte nasekané mandle, rozinky, brusinky, polentu a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho spojte s těstem.
- Hranatou formu na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem a nalijte do ní těsto. Pečte 30 minut. Poté povrch chlebíčku posypte banány a ořechy a dalších asi 20 minut dopékejte.
- Upečený chlebíček po 10 minutách vyklopte z formy a nechte vychladnout. Podávejte ho nakrájený na řezy.
- Prima tip: Nemáte mixér? Banány rozmačkejte vidličkou a datle nasekejte nožem. S trochou fyzického úsilí zvládnete i sníh ušlehat ručně.
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).