Najděte si recept
Na co máte chuť?

Anglické mazanečky
V různých zemích má velikonoční mazanec různé podoby. Tahle je britská a neobejde se bez typického křížku.
do 2 hodin
15 ks porcí
Suroviny (15 ks porcí)
- plnotučné mléko 300 ml + 2 lžíce navíc
- Máslo 50 g
- hladká pšeničná chlebová mouka 500 g
- Sůl 1 lžička
- cukr krupice 75 g
- Slunečnicový olej 1 lžíce
- sušené droždí 7 g (1 sáček)
- prošlehané vejce 1 ks
- rozinky 75 g
- kandovaná pomerančová kůra 50 g
- čerstvá kůra z jednoho pomeranče
- jablko, oloupané a najemno nastrouhané 1 ks
- mletá skořice 1 lžíce
Na křížky a na potření:
- hladká mouka 75 g
- meruňkový džem 3 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Mléko uveďte do varu, pak sejměte z ohně a přidejte do něj máslo, až se rozpustí. Nechte zchladnout, až bude vlažné.
- Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a droždí, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko s máslem. Přidejte vejce, vařečkou promíchejte a pak rukama spojte do lepkavého těsta.
- Vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a důkladně ho prohněťte. Jednou rukou ho přidržujte, druhou natahujte a překládejte směrem k vám, celkem asi 5 minut, až bude hladké a pružné. Těsto dejte do lehce olejem vytřené mísy a přikryté nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. (Když do něj píchnete prstem, důlek by se neměl hned vyplnit).
- Do těsta v míse teď vpracujte rozinky, kůru, jablko a skořici a v míse dobře prohněťte. Nechte těsto znovu a si 1 hodinu kynout nebo až zdvojnásobí objem. Těsto přitom přikryjte olejem potřenou fólií, aby se na něm nedělala krusta.
- Pak ho rozdělte na asi 15 stejně velkých kousků, každý vyválejte do kuličky na lehce pomoučněné ploše. Bochánky rozložte na plechy vyložené papírem a nechte mezi nimi dost místa. Znovu přikryjte olejem potřenou fólií a znovu nechte asi hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Mouku promíchejte s asi 5 lžícemi vody, aby vznikla pasta, kterou přesuňte do sáčku, odstřihněte roh a namalujte na bocháncích křížky. Mazanečky pečte asi 20 minut na střední příčce trouby dozlatova. Ještě teplé je můžete potřít trochou nahřátého džemu, budou se krásně lesknout a ještě získají na chuti.
Anglické mazanečky, foto: L. A. CREATIVE FOOD