Suroviny
- rebarbora 4 stonky
- třtinový cukr 2 hrnky
- polohrubá mouka 1 hrnek
- špaldová hladká mouka 1/2 hrnku
- máslo 125 g
- vejce 3 ks
- pomerančový džus 1/2 hrnku
Drobenka
- máslo 50 g
- moučkový cukr 50 g
- mleté vlašské ořechy 50 g
- špaldová hladká mouka 50 g
Rebarboru vybírejte s co možná nejrůžovějšími až rudými řapíky. Zelenou část odkrojte a stonek oloupejte. Reveň by se neměla jíst syrová, stačí ji nakrájet na kousky, zlehka podusit, orestovat či uvařit v páře. Podává se většinou na sladký způsob společně se sladším ovocem, hodí se ale i k masu. Lze ji i zamrazit nebo uchovat v podobě džemu či kompotu.
Postup přípravy
- Reveň oloupejte a nakrájejte na slabé plátky, promíchejte ji s 1 hrnkem cukru a nechte odležet. Hluboký plech vyložte pečicím papírem.
- Zbylý cukr smíchejte s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpusťte, nechte ho trochu vychladnout. Vejce rozklepněte a žloutky přidejte do mouky. Pak postupně vmíchejte pomerančový džus. Nakonec vlijte máslo. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, a ten zapracujte do těsta. Těsto vlijte do připraveného plechu a rozetřete. Navrch rozložte reveň.
- Máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujte prsty, dokud nevznikne drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřete na koláč. Plech s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 25 minut.
- P. S.: Reveň nemusíte dopředu dusit. Nakrájená na slabé plátky a obalená v cukru krásně změkne a pustí lahodnou, sladkokyselou šťávu.