Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rebarborový koláč s drobenkou

12 porcí
do 1 hodiny
Rebarborový koláč
Rebarborový koláč
Rebarbora neboli reveň je právě v nejlepší kondici. Užijte si její navinulou chuť, která skvěle oživí sladké koláče.
Reklama

Rebarboru vybírejte s co možná nejrůžovějšími až rudými řapíky. Zelenou část odkrojte a stonek oloupejte. Reveň by se neměla jíst syrová, stačí ji nakrájet na kousky, zlehka podusit, orestovat či uvařit v páře. Podává se většinou na sladký způsob společně se sladším ovocem, hodí se ale i k masu. Lze ji i zamrazit nebo uchovat v podobě džemu či kompotu.

Suroviny (12 porcí)

Reklama

Postup

  1. Reveň oloupejte a nakrájejte na slabé plátky, promíchejte ji s 1 hrnkem cukru a nechte odležet. Hluboký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Zbylý cukr smíchejte s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpusťte, nechte ho trochu vychladnout. Vejce rozklepněte a žloutky přidejte do mouky. Pak postupně vmíchejte pomerančový džus. Nakonec vlijte máslo. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, a ten zapracujte do těsta. Těsto vlijte do připraveného plechu a rozetřete. Navrch rozložte reveň.
  3. Máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujte prsty, dokud nevznikne drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřete na koláč. Plech s koláčem vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 25 minut.
  4. P. S.: Reveň nemusíte dopředu dusit. Nakrájená na slabé plátky a obalená v cukru krásně změkne a pustí lahodnou, sladkokyselou šťávu.
Reklama

Prima tip: Rebarbora obsahuje vyšší dávku kyseliny šťavelové. Ta může při nadměrném užití způsobit žaludeční obtíže. Neměli by ji raději jíst těhotné ženy a lidé, kteří mají žlučové či ledvinové kameny nebo revmatismus. Nepříznivé účinky tlumí mléčné výrobky, proto k tomuto výtečnému koláči popíjejte mléko. A nepřejezte se :) Rebarbora má ale i příznivé účinky. Má pozitivní vliv na krevní oběh, je močopudná, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy.

Jezte česky, Foto: JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.

Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama